Herinneringsconcert Heidehof - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Herinneringsconcert Heidehof

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

Met harp en pianomuziek was het eerste Herinneringsconcert dat begraafplaats Heidehof in Apeldoorn organiseert een gepaste ceremonie.
Ongeveer 130 mensen waren op de uitnodiging van Monuta ingegaan. Ter vergelijking: jaarlijks worden op Heidehof rond de tweehonderd mensen begraven, terwijl er in het gelijknamige crematorium circa 900 mensen per jaar gecremeerd worden. Alle nabestaanden van mensen die overledenen zijn tussen maart 2010 en maart 2011 hebben een uitnodiging gekregen. Vanwege een verbouwing van het crematorium zijn er het afgelopen jaar maar de helft van het normale aantal crematies geweest op Heidehof.

Organisatoren Marianne van Wendel-de Joode van Monuta en Gerrit Gorsseling van de begraafplaats verwelkomden de nabestaanden. Constance Schouwstra sprak een korte overweging. Zij is geestelijk verzorger bij 's Heeren Loo. Ze citeerde de schilder Salvador Dalí: 'Na elk afscheid wordt een herinnering geboren'.

De muziek kwam van Mechteld Karlien de Jongh op harp en Jeroen Sweers op piano.

"Het weer was prachtig," concludeert Marianne van Wendel-de Joode. "Het leek of de merels in de bomen antwoord gaven op de harp. Heel mooi."

Het is de eerste keer dat Monuta Apeldoorn een herinneringsbijeenkomst voor nabestaanden organiseert. "Het wordt in den lande wel gedaan," weet Van Wendel-de Joode. "Maar dat is meestal rond Kerst of in het najaar en bijna altijd binnen. Als het regent hadden wij ook naar binnen gegaan, maar juist de open lucht gaf deze bijeenkomst een bijzonder karakter."

"De natuur is in de zomer op zijn mooist, groen, vol energie en warmte. Voor een herinneringsceremonie is dat een speciale symboliek. We mogen weer verder gaan. Ik heb van de nabestaanden begrepen dat ze het erg op prijs hebben gesteld."

Na vijf kwartier was de ceremonie ten einde. De aanwezigen kregen een grote kiezelsteen uitgereikt waar ze met een watervaste stift de naam op mochten schrijven van hun dierbare. Het gedicht van Bram Vermeulen 'Ik heb een steen verlegd' werd voorgedragen. De meeste mensen namen de kiezelstenen mee naar huis, maar ook verschillende aanwezigen plaatsten de stenen op de graven.

Gezien de positieve reacties is Monuta van plan volgend jaar weer zo een herinneringsconcert te organiseren. Daar worden nabestaanden voor uitgenodigd van mensen die zijn overleden tussen maart 2o11 en maart 2012.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content